Ramai ibu ada masalah anak susah atau kurang makan sebab terlebih menyusu botol dan breesfeeding.

Kat bawah ni Dr Amalina share kan tips macam mana nak kurangkan minum susu berlebihan.

✅ kurangkan susu kepada 3-4 kali sehari.  Kalau anak mintak lebih, peluk mereka dan beri attention.

✅ Ajar anak minum susu menggunakan cawan seawal usia 5-6 bulan. Lagi lambat anda mulakan cawan lagi susah anda nak berhentikan minum susu dari botol/bf

✅ Jangan benarkan anak membawa botol ke mana2.  Kalau ada tarik botol tersebut. Kalau tak anak akan ada masalah speech delay dan mengganggu urusan anak bermain menggunakan dua tangan

✅Jangan minum susu sewaktu nak tidur. Selain nak kurangkan dependant anak terhadap botol,  minum susu sewaktu nak tidur merosakkan gigi

Btw mengurangkan susu ni memang susah sikit sebab kita expect anak akan sedih,  marah,  kecil hati, kecewa.  Pastikan ianya dibuat dalam situasi yg tenang supaya kita ada masa utk handle emosi negatif anak. 

After all we did what we did for his own sake.

Jom ajak mak mak lain join channel telegram ni t.me/toddible6bulan

Kalau anda ada soalan nak tanya direct pada Dr Amalina boleh terus join group ni t.me/tipsbayisihatdanbijak 

6 Comments

Post a Comment

Previous Post Next Post